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  1. 紀要論文
  2. 広島工業大学紀要. 研究編
  3. 45

海藻アカモクの特徴と食品利用 : 福岡県筑前海産を中心として

https://it-hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/899
https://it-hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/899
99b9a021-e609-4d30-a041-fa622c668f76
名前 / ファイル ライセンス アクション
kenkyuhen45263.pdf kenkyuhen45263.pdf (20.0 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-03-30
タイトル
タイトル 海藻アカモクの特徴と食品利用 : 福岡県筑前海産を中心として
タイトル
タイトル Potential of the Akamoku,Sargassum Horneri for Food Utilization - With Special Reference to that Harvested in the Chikuzen Sea,Fukuoka,Japan -
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 Sargassum horneri
キーワード
主題Scheme Other
主題 chemical composition
キーワード
主題Scheme Other
主題 dietary fiber
キーワード
主題Scheme Other
主題 seasonal variation
キーワード
主題Scheme Other
主題 physiological activity
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 村上, 香

× 村上, 香

村上, 香

ja-Kana ムラカミ, カオリ

Search repository
Murakami, Kaori

× Murakami, Kaori

en Murakami, Kaori

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Seaweeds have been traditionally consumed as food in East Asian countries, especially in Japan, Korea and China. Recently, they have been generally accepted in part of the dairy diet as a low caloric food in Western countries. Seaweeds contain a large amount of mucilage polysaccharides, such as agar, alginate and carrageenan, which have been utilized as phycocolloids, gelling agents and emulsifiers in the food and pharmaceutical industries. Brown algae have been reported to contain the components of physiological activities. Thus, the demand for seaweeds as foods and biochemical resources is imcreasingly expected. However, limited numbers of seaweed species are available for practical use. Among the remaining unexplored species is Sargassum horneri, a brown alga growing in the coastal sea. S. horneri has been used as food only in some limited areas in Japan, but the food products processed by boiling it have recently appeared in the markets. To enable the practical use of S. horneri as an edible resource, it is important to obtain information about its nutritional components and their seasonal variations in relation to its growth and maturity. In the present review, the author explains about the potential of the Akamoku, S. horneri and food utilization, and discuss mainly that harvested from the Chikuzen Sea, Fukuoka, Japan.
書誌情報 広島工業大学紀要. 研究編

巻 45, p. 263-270, 発行日 2011
出版者
出版者 広島工業大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 13469975
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11599110
論文ID(NAID)
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ NAID
関連識別子 40018724492
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-07-25 10:37:39.225325
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